КоміксиОглядиПублікації

Ікла: Мила і трохи кривава парочка

Ікла: Мила і трохи кривава парочка

Зустрілися якось у барі дівчина-гот і бородатий хлопак… Несподівано їхні інтереси виявилися схожими. Він — перевертень, вона — вампірка. Він любить впольоване м’ясо, вона — кров. Він перетворюється на вовка, вона надає перевагу собакам, а не котам. Він нелюдь, і вона макабрична особа. Разом вони ідеальна пара. У своїй новій збірці стрипів «Ікла» Сара Андерсен розповідає про буденність цих надприродних закоханих — а воно сповнене тільки гумору, милоти і спеки.

Певна, ви бачили не один веб-комікс Сари Андерсен з її сторінки «Карлючки Сари» (Sarah’ Scribbles). Українською навіть виходила її збірка «Це серйозно! Антидепресивна книжка для дівчат у малюнках Сари Андерсен». У фокусі авторки — дівчина-гік, дивна, нестандартна, трохи недолуга, інтровертної натури, з чудернацькими смаками і бажанням скупити всю книгарню. Гіпотетичне життя вампірки й перевертня в сучасному місті, де вкрай химерні звички не викликають підозрілості в людей, є цілком закономірним продовженням творчості художниці. Ну, сплять вони разом в труні, подумаєш?

Серія веб-стрипів переважно актуалізує старі жарти й шаблони про вампірів і перевертнів та додає їм нового шарму. Наприклад, не так просто зробити селфі зі своєю дівчиною, якщо вона не відображається в дзеркальних поверхнях. Чи що не варто носити срібну каблучку, якщо твоєму хлопцю аргентум спричиняє опіки. А спільні прогулянки перетворюються на справжню феєрію. Вона в готичній сукні під парасолею, і він намагається не погнатися за котом. Не оминає авторка й панчів у бік відомих творів: «Дракули», «Інтерв’ю з вампіром» чи «Сутінків». Вже не кажучи про те, що веселим фільмом до перегляду для парочки стає «Техаська різанина бензопилою».

«Ікла» були б не такими привабливими, якби не достатня мірка кривавості й сексу. Сара Андерсен вправно чергує суто комедійні сюжети та дещо гарячіші. Малюнок ніколи не вдається в деталі, лишаючи рівно стільки візуальних натяків, скільки треба, але відверті діалоги промовляють про те, що приховане.

***

— Дай здогадаюся. Твій улюблений колір — це…

(разом) Червоний.

(разом) Як кров.

***

— За всі ці роки я спала з небагатьма. У мене проблеми з довірою. Мій «перший» залишив мені невиліковну заразу.

— О?

— Вампіризм.

Подекуди й слів не треба. Бо сцени одягання-роздягання Елсі можуть зображати від примхливої драматичності до грайливої спокусливості. Розкішні чорні сукні, які вона носить, заслуговують на окрему увагу, як і мереживна білизна. Завдяки ним пацанка з обличчям школярки у футболці й штанях перетворюється на фатум-жінку.

По собі «Ікла» залишають надзвичайно теплі почуття. Це ідеальне читання для початку осені, коли літо вже закінчилося, але сонечко продовжує припікати. Хочеться сісти біля прочиненого вікна, увімкнути вентилятор, прихопити морозивко і зануритися в ромком про милу, хоч і криваву парочку.

Джиммі. Я кохатиму тебе вічно. А я, повір… Я знаю, що таке «вічно».

Оксана ПРОНЬКО

Дякуємо NetGalley за наданий примірник для огляду.
Ілюстративний матеріал із Фейсбук-сторінки авторки.

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Один коментар до “Ікла: Мила і трохи кривава парочка

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *