КоміксиОглядиПублікації

Надзвичайна: зі смертю не згодна

Твори Вікторії Шваб, яких не так вже й мало, рівномірно розподіляються між різними видавництвами — настала черга й “Вівату”. Приємною несподіванкою в кінці 2022 року виявився переклад графічного роману “Надзвичайна”, який входить до всесвіту “Лиходії” (Villains).

Старшокласниця Шарлотта помирає в автокатастрофі. І оживає. Дещо змінилося: тепер вона бачить, яка саме смерть зрештою спіткає кожну людину. Не найприємніше видовище. Та це ще не найгірше. У своєму відображенні вона зустрічається поглядом із власним убивцею.

Шарлотта вже раз померла, і не згодна робити це знову. Тож вона вирішує вколошкати чоловіка, поки він сам її не знайшов.

“Надзвичайна” є частиною більшого світу про надзвичайників — людей, які померли, але повернулися до життя, здобувши надприродні сили. Є тут місце і драмі між двома колишніми друзями, які колись провели небезпечний науковий експеримент, що обернувся непростими наслідками. Один із них, Ілай, уявив себе бичем божим, який має знищити всіх надзвичайників. Варто сказати, що іншому це не дуже сподобалось. У графічному романі від Енід Балам читачу побіжно пояснюється світ, розписаний у романі “Vicious”, тож він не лишається у здогадках, що власне тут коїться. Як на доволі невеличку історію — 112 сторінок — “Надзвичайна” досить добре встигає розповісти про шлях Шарлотти: від нерозуміння, що відбувається, і до складної місії вторгнення до захищеної в’язниці, лишаючи нас із відкритим фіналом. Хоча, безперечно, хотілося б прочитати спершу книжку, щоби краще насолодитися всіма посиланнями. Наприкінці мальопису також є оповідання про ще одного персонажа-надзвичайника і як він із цим намагався впоратися.

Арт на обкладинці дуже гарний, й окремо варто зазначити, що верстальник чудово адаптував усі написи. Основний малюнок доволі стандартний для західного коміксу за стилем, але доволі динамічний й грамотно оповідає історію.

У підсумку, мальопис ловить читача на гачок, лишає його з бажанням дізнатися більше про цей всесвіт та інших героїв. Сподіваємося, це хитрий план, щоб заінтригувати українську авдиторію і видати основні романи. 😉 Зараз серія складається з двох окремих частин, але авторка пише ще третю.

Текст і фото: Оксана Пронько

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *