Новини

Премія Г’юґо 2017: Номінації «Найкращий роман» і «Найкраща повість»

Однією із найпрестижніших міжнародних нагород у жанрі наукової фантастики та фентезі є премія Г’юґо. Вона присуджується за найкращі твори, опубліковані англійською мовою в попередньому році. Ця щорічна нагорода – що перший раз вручена у 1953 році, а з 1955 року вручається щорічно – названа на честь Г’юґо Гернсбека, засновника першого у світі журналу наукової фантастики «Дивовижні історії» («Amazing Stories»). Організацією премії займається Світове товариство наукової фантастики (WSFS), а нагородження проходить на Всесвітньому конвенті наукової фантастики (Worldcon). Переможці обираються відкрито за результатами голосування всіх членів Світового товариства наукової фантастики (WSFS). Щоб стати членом товариства, все, що необхідно зробити, — це купити членство на Worldcon. Відвідувати сам конвент не обов’язково. Премія Г’юґо вручається у наступних номінаціях: найкращий роман, найкраща повість, найкраща коротка повість, найкраще оповідання, найкраща книга про фантастику, найкращий графічний твір, найкраща постановка (в довгій і короткій формі), найкращий редактор (в довгій і короткій формі), найкращий професійний художник, найкращий напівпрофесійний журнал, найкращий фензин, найкращий аматорський подкаст, найкращий письменник-аматор, найкращий художник-аматор. Часом комітет конвенту може додавати одну додаткову номінацію, однак вона не є постійною.

Отже, у квітні стали відомі цьогорічні фіналісти премії Г’юґо, самих переможців буде оголошено на 75 Всесвітньому конвенті наукової фантастики 11 серпня в Гельсінкі. А метою цієї публікації є бажання ширше ознайомити українського читача з цьогорічними авторами-фіналістами.

Фіналісти у номінації на «Найкращий роман»:

  • All the Birds in the Sky by Charlie Jane Anders («Усі птахи в небі» Чарлі Джейн Андерс)
  • A Closed and Common Orbit by Becky Chambers («Замкнена та звичайна орбіта» Беккі Чамберс)
  • Death’s End by Cixin Liu («Кінець смерті» Цисінь Лю)
  • Ninefox Gambit by Yoon Ha Lee («Гамбіт дев’ятихвостого лиса» Юн Ха Лі)
  • The Obelisk Gateby N. K. Jemisin («Ворота обеліска» Н. К. Джемісін)
  • Too Like the Lightning by Ada Palmer («Занадто схоже на блискавку» Ада Палмер)

Чарлі Джейн Андерс – американська письменниця у жанрі фантастики, блогер та редактор. Її новела «Six Months, Three Days» («Шість місяців, три дні») вже вигравала премію Г’юґо в категорії «Найкраща коротка повість» у 2012 році, а в цьому році Чарлі отримала премію Неб’юла в категорії «Найкращий роман», власне за книгу «All the birds in the sky» («Усі птахи в небі»).

Беккі Чамберс – американська письменниця, що деякий час проживала в Шотландії та Ісландії. Вона пише як у жанрі наукової фантастики, так і в жанрі нон-фікшну. Роман «A Closed and Common Orbit» («Замкнена та звичайна орбіта») – це друга книга циклу «Wayfarers» («Мандрівники»). Перша книга вийшла у 2014 році під назвою «The Long Way to a Small, Angry Planet» («Довгий шлях до маленької злої планети») і номінувалася на багато премій. Планується, що це буде трилогія, а третя книга очікується у 2018 році.

Цисінь Лю – письменник, що є найпопулярнішим і найбільш плідним письменником фантастом Китаю. Цей досвідчений автор вже був лауреатом премії Г’юґо в категорії «Найкращий роман» у 2015 році. Його книга «The Three-Body Problem» («Проблема трьох тіл»), що відкриває трилогію «Remembrance of Earth’s Past» («Пам’ять про минуле Землі»), була опублікована англійською у 2014 в перекладі ще одного відомого американського автора китайського походження Кена Лю. Роман «Death’s End»(«Кінець смерті»), що ввійшов до цьогорічного фіналу премії Г’юґо, завершує цикл. Друга ж книга називається «The Dark Forest» («Темний ліс»).

Юн Ха Лі – американський письменник корейського походження, що пише у жанрі наукової фантастики та фентезі. Його короткі повісті виходили в антологіях і номінувалися на різні премії, серед них і на премію Локус. «Ninefox Gambit» («Гамбіт дев’ятихвостого лиса») – це дебютний роман, що вийшов у 2016 році і одразу ж номінувався на три премії: Неб’юла, Г’юґо та премію Артура Кларка.

Н. К. Джемісін (Нора Джемісін) – американська письменниця у жанрі фантастики та фентезі, також відомий блогер. За свою творчу діяльність Н.К. Джемісін завоювала не тільки визнання шанувальників, а й була номінована на безліч нагород, серед них  Неб’юла, Г’юґо та World Fantasy Award. Її роман «The Hundred Thousand Kingdoms» («Сто тисяч королівств») здобув премію Локус у номінації «Найкращий дебютний роман», а минулого року книга «П’ятий сезон» виборов премію Г’юґо у номінації «Найкращий роман». Книга «The Obelisk Gate» («Ворота обеліска»), що увійшла у цьогорічний фінал премії Г’юґо, є продовженням «П’ятого сезону» і другою книгою циклу «The Broken Earth» («Зламана Земля»). Цього року очікується і третій роман із цього всесвіту.

Ада Палмер – автор наукової фантастики і фентезі, історик, композитор та блогер. Вона також вивчає історію манґи та аніме. «Too Like the Lightning»(«Занадто схоже на блискавку») – це дебютний роман Ади, що відкриває цикл «Terra Ignota» (лат. «невідома земля»). Другий роман «Seven Surrenders» («Сім здач») уже вийшов цього року.

Фіналісти у номінації «Найкраща повість»:

  • The Ballad of Black Tom by Victor LaValle («Балада чорного Тома» Віктор Лаваль)
  • The DreamQuest of Vellitt Boe by Kij Johnson ( «Пригоди Веллітт Бо у снах» Кідж Джонсон)
  • Every Heart a Doorway by Seanan McGuire («Кожне серце – вхід» Шон Макґвайр)
  • Penric and the Shaman by Lois McMaster Bujold («Пенрік та Шаман» Лоїс Макмастер Буджолд)
  • A Taste of Honey by Kai Ashante Wilson («Смак меду» Кай Ашанте Вілсон)
  • This Census-Taker by China Miéville («Переписувач» Чайна М’євіль) 

Віктор Лаваль – американський письменник-новеліст, викладач Колумбійського університету, що в першу чергу пише у жанрі фантастики, а також есе та рецензії на книги. Опублікована у 2016 році повість «The Ballad of Black Tom» («Балада чорного Тома») – це переказ історії Говарда Лавкрафта «The Horror of Red Hook» («Жах у Ред Гуці») з точки зору молодого чорного чоловіка, що живе в Гарлемі.

Кідж Джонсон – американська письменниця і поетеса, автор книг у жанрі фентезі, працює в університеті Канзасу, а також менеджером у декількох американських видавництвах. Вона авторка трьох романів і більше як п’ятдесяти новел, до того ж добре відома завдяки своїм адаптаціям японської міфології періоду Хейан. Протягом своєї кар’єри Кідж виборола багато нагород, серед яких була Неб’юла 2009 року, а також World Fantasy Award 2008 року.

Шон Макґвайр – американська письменниця, що пише в жанрі урбаністичного фентезі, жахів та постапокаліптики. Авторка вже виборола достатньо нагород у світі фентезі літератури, а цього року здобула премію Неб’юла за повість «Every Heart a Doorway» («Кожне серце – вхід»). Вона також пише під псевдонімом Mira Grant (Міра Ґрант). Під цим ім’ям було опубліковано її політичний трилер – трилогію про зомбі «Newsflesh» («Свіжина»), остання книга якої була номінована на Г’юґо у 2013 році. В тому ж році Шон Макґвайр фігурувала ще у чотирьох номінаціях Г’юґо.

Лоїс Макмастер Буджолд – американська письменниця-фантаст. Вона є однією з найвідоміших письменниць у своєму жанрі і завойовувала премію Г’юґо за «Найкращий роман» вже чотири рази. Її повість «Гора скорботи» виграла обидві нагороди Г’юґо та Неб’юла. Її найвідоміший цикл – «Сага про Форкосіганів» – ­­­­розповідає про Майлза Форкосігана, сина високопоставленого аристократа з мілітаризованої планети Барраяр. Новела «Пенрік та Шаман» входить до іншого циклу – «Шаліон».

Кай Ашанте Вілсон – ще маловідомий американський письменник-новеліст, що вперше опублікувався у 2015 році. Його повісті можна прочитати он-лайн або ж у антологіях.

Чайна М’євіль – британський письменник-фантаст, викладач і активний суспільно-політичний діяч, пише у жанрі фентезі, стімпанк, але визначає свій жанр, як «вірд фікшн» (weird fiction). У 2015 році Чайна став членом Королівського товариства літератури. Він є лауреатом багатьох літературних премій, зокрема премії Артура Кларка у 2010 році, премії Локуса у 2008 році, номінувався на Г’юґо, Неб’юла та ін.

Анастасія КАМАЛДІНОВА

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *