Кіно та анімаціяНовиниФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Носії

Фантастичний кінозал

Носії / Carriers (2009)

Жанр: фантастика, трилер, драма

Режисер: Алекс Пастор, Девід Пастор

Актори: Лу Тейлор Пуччі; Кріс Пайн; Пайпер Перабо; Емілі Ванкемп

Український переклад: є

Жахний вірус знищив майже все населення планети Земля. Двоє братів, Браян та Денні, разом з дівчиною Браяна Боббі та шкільною подругою Денні Кейт їдуть через усю країну до Черепахового пляжу. Це місце, куди вони з батьками часто їздили в дитинстві, і саме там четвірка сподівається перечекати пандемію і почати нове життя.

Щоб вижити, група користується правилами, які придумав Браян. Вони прості, так, дуже жорстокі, але дієві. В теорії… А от на практиці майже відразу все летить шкереберть. Виявляється, що у процесі виживання можна легко перестати бути людиною… А що з цього важливіше, кожен має визначити сам.

Коли в кіно з’являється якась смертельна хвороба, зазвичай це означає, що далі прийдуть орди швидких або не дуже зомбі. З ними і страшніше, і веселіше. Історій, де недуга лишається просто недугою, не так вже і багато. «Носії», зняті братами Пасторами за власним сценарієм, — маленький і малобюджетний шедевр, який загубився в тіні більших та успішніших проектів. Фільм був готовий ще у 2006 році, але його поклали на полицю, щоб випустити після прем’єри перезапуску «Зоряного шляху» від Джей Джей Абрамса. Ставка була на те, що Кріс Пайн після ролі капітана Кірка стане дуже популярним і глядачі радо підуть на нову стрічку з ним.

На жаль, таке рішення не дало бажаного результату. Пайна через «Зоряний Шлях» сильно загейтили, і новою зіркою він не став, а прем’єра «Носіїв» у 2009-му шалено невдало збіглася з релізом дуже схожого за ідеєю «Зомбіленду». Глядачі не довго обирали між важкою екзистенційною драмою та веселим кривавим трешем. До того ж, «Зомбіленд» міг похвалитися не те щоб значно кращим, але точно відомішим акторським складом. Один тільки Вуді Гаррельсон чого вартий.

Проте, як це не парадоксально, програвши битву, «Носії» все ж таки виграли війну. «Зомбіленд» хай навіть і отримав аж цілий сиквел десять років потому, все ж не витримує перевірки часу, а посил «Носіїв» досі залишається актуальним. Творці фільму не витрачалися на спецефекти чи видовищні декорації. Лише четверо людей, їхня машина, список правил і низка зустрічей, які підважують переконання головних героїв.

Акторів підібрано доволі вдало. Із основної четвірки найкраще справляються Лу Тейлор Пуччі та Кріс Пайн. Особливо старається останній. Дуже потужна гра. Важко повірити, що ця ж людина потім зобразить на екрані доволі стерильну молоду версію Джеймса Кірка. З жіночими персонажами трохи гірше. Вони майже не запам’ятовуються, хоча це закид радше в бік сценарію. Їхня присутність у стрічці є суто функціональною. Основний конфлікт розгорається все ж таки між братами. Епізодичну роль батька з інфікованою донькою зіграв Крістофер Мелоні, переважно серіальний актор, який понад десять років грав охайного детектива Еліота Стейблера в «Законі та Порядку: спеціальний корпус», а нещодавно блиснув в хуліганському «Геппі».

Фільм розповідає важку історію поїздки, протягом якої мандрівники втрачають значно більше, ніж здобувають. Хронотоп дороги вивертається проти них. Бажання втекти від світу розбивається об нездатність втекти від самих себе. Щемкий фінал «Носіїв» свого часу викликав багато нарікань, однак він єдино можливий у такій історії. Брати Пастори яскраво демонструють, що принцип «людина людині — вовк» не допоможе врятуватися від пандемії. Важливе нагадування і для наших часів, і для нашої країни.

Цитати

Часом, обираючи життя, ми просто обираємо боліснішу форму смерті.

Я не знаю, що буде далі. Я не знаю, скільки проживу. Я знаю тільки, що буду сам.

Правила прості. Принаймні так вважає мій брат. По-перше, уникати інфікованих за будь-яку ціну. Їхній подих дуже заразний. По-друге, дезінфікувати будь-що, до чого вони торкалися протягом останньої доби. По-третє, хворі вже мертві, їх неможливо врятувати. Якщо порушиш правила, помреш. Якщо дотримуватимешся, виживеш. Можливо.

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *