Кіно та анімаціяОглядиФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал

Мандрівний замок Хаула/Hauru no Ugoku Shiro (2004)

Жанр: казка, пригоди, драма

Режисер: Хаяо Міядзакі

Актори: Чіеко Байшьо; Такуя Кімура; Акіхіро Міва

Український переклад: є

Альтернативна Європа кінця XIX, початку XX століття. Світ, де магія існує паралельно з технічним прогресом. Між двома державами точиться війна. Вісімнадцятирічна капелюшниця Софі випадково перетинається з чарівником Хаулом — відомим на все місто викрадачем дівочих сердець. Зустріч привертає увагу ревнивої Відьми Пустищ, яка накладає на  дівчину прокляття. Софі перетворюється на стареньку бабусю, яка навіть не може нікому розповісти про своє лихо. Моторошна метаморфоза змушує Софі податися з дому геть, аби знайти Відьму, щоб та розчаклувала її. Дорогою вона натрапляє на мандрівний замок Хаула, знайомиться з його мешканцями і поринає у вир пригод та політичних інтриг. Тепер їй треба не тільки придумати, як повернути собі юність, а і здогадатися, яку ж угоду уклав Хаул із вогняним демоном Кальцифером.

Хаяо Міядзакі — визнаний майстер світової анімації. У своїх роботах він майже завжди переплітає магію з реальністю, доповнюючи їх гострим соціальним коментарем. У нове тисячоліття Майстер прийшов зі щемким та яскравим полотном «Сен і Чіхіро в полоні духів». Мультфільм отримав безліч світових нагород, зокрема «Оскар» як «Найкращий анімаційний повнометражний фільм». Згодом було оголошено, що наступними проєктами студії «Джіблі» стануть «Котяча вдячність» та адаптація повісті англійської письменниці Діани Вінн Джонс «Мандрівний замок Хаула». Цікаво, що над жодним із проектів Міядзакі не планував працювати як режисер. Він був автором ідеї та продюсером «Котячої вдячності». Для «Хаула» знайшли режисера Мамору Хосоду, який, тим не менш, відмовився від співпраці, бо йому не сподобалися вимоги студії. Після певної паузи Міядзакі вирішив сам поставити мультфільм.

Джерелом натхнення для режисера стала мандрівка у французькі міста Кольмар і Ріквір, де він вивчав архітектуру та місцевість, яку і використав у мультфільмі. Власне, Міядзакі дуже часто закидають надмірну європейськість у роботах. Повість Діани Вінн Джонс подарувала йому все, що він так любить — магію, стимпанківські технології, монструозні механізми і сильного жіночого персонажа. Фанати творчості, певно, помітять, як багато знайомого у «Мандрівному замку». Щось подібне до циклопічної домівки Хаула зринало у «Небесному замку Лапуті» (1986 р.), а Софі дуже схожа одночасно і на Кікі з «Відьминої служби доставки» (1989 р.), і на Навсікаю з «Навсікаї з Долини Вітрів» (1984 р.), і навіть, у деяких сценах, на Принцесу Мононоке із однойменного мультфільму 1997 року.

При написанні сценарію режисер змінив досить багато деталей оригінальної повісті. З авторкою він зустрічався, але вже після того, як зняв мультфільм. Хаяо Міядзакі прилітав до неї в Англію і показував уже готову стрічку. Діана Вінн Джонс залишилася задоволеною: Міядзакі зміг передати авторську ідею, водночас наповнивши історію важливими суто для себе елементами. Зокрема він наблизив історію до часів та атмосфери Першої та Другої Світових воєн. Взагалі «Мандрівний замок Хаула» став маніфестом режисера проти  війни в Іраку. Під час перегляду зверніть увагу: єдиним по-справжньому негативним персонажем є сама війна.

Окрім того, в цьому мультфільмі досліджено феномен старості, яка може настати задовго до досягнення формального віку. Хаяо Міядзакі пропонує затишну мандрівку в глибини людської душі у товаристві приємних, веселих та іронічних персонажів і розповідає класичну історію про любов, яка перемагає усі перешкоди, з унікальним, притаманним лише йому шармом.

Цитати

— Оце болить, наче брила в грудях.

— Звісно. Серце — важкий тягар.