Кіно та анімаціяОглядиФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал

Термінатор 4: Спасіння прийде / Terminator: Salvation (2009)

Жанр: фантастика, бойовик,

Режисер: Мак-Джі

Актори: Крістіан Бейл; Марк Вортінґтон; Антон Єльчин; Майкл Айронсайд; Гелена Бонем Картер

Український переклад: є

Попри спроби Сари Коннор змінити майбутнє, Судний День все ж таки відбувся. На дворі постапокаліптичний 2018-ий, і людство вже багато років веде війну з машинами. Джон Коннор — звичайний командир одного із загонів Опору. Несподівано його доля переплітається з долею чоловіка на ім’я Маркус Райт. У того в голові нема нічого, окрім спогадів про камеру смертників. Хто він? Союзник та захисник майбутнього лідера Опору чи термінатор-шпигун, єдина мета якого вбити і Джона Коннора, і його батька — живучого підлітка Кайла Різа? Разом вони йдуть до серця темряви, щоб вирвати його із грудей «Скайнета»…

До кінця двохтисячних франшизу «Термінатор» офіційно можна було вважати багатостраждальною. Після розкішної другої частини проект було заморожено на довгі роки. Студія «СAROLCO» збанкрутувала, права на кіборга-убивцю пішли з молотка, Кемерон не встиг їх викупити, а з новими власниками домовитися не вдалося. До того ж, на той час режисера перших двох «Термінаторів» остаточно поглинула робота над «Титаніком». Єдине, на що він знайшов час, було короткометражним атракціоном для парків розваг Universal Studios Florida, Hollywood і Japan — «T2 3D: Битва крізь час». Проте, хоч на це й виділили 60 мільйонів доларів та повернули на знімальний майданчик весь зоряний каст «Судного дня», справжнім продовженням назвати це було важко.

Офіційний триквел вийшов на широкі екрани у 2003 році, й це був повний провал. Жахливий сценарій, спаскуджені характери улюблених персонажів, невиразна лиходійка, посередній екшен та бридкий гумор. Від фільму за милю тхне халтурою і втомою. Абсолютно всі, хто працював над «Термінатором: Повстанням машин», не горіли проектом, а хотіли пошвидше отримати зарплатню і втекти подалі. Найбільше цього явно жадав Арнольд Шварценеґґер. Він за порадою Джеймса Кемерона вибив собі шалений гонорар у 30 мільйонів доларів, а після завершення зйомок став губернатором Каліфорнії.

Іще до прем’єри «Термінатора: Спасіння прийде» на каналі «FOX» два роки йшов серіал «Термінатор: хроніки Сари Коннор», де роль матері надії всього людства непогано зіграла майбутня Серсея — Ліна Гіді, проте сюжет так і не зміг запропонувати нічого нового. А от фільм Мак-Джі з Крістіаном Бейлом, Семом Вортінґтоном та Антоном Єльчином — зміг. У цій стрічці творцям вдалося позбутися обридлої формули: «кіборг-убивця проти кіборга-захисника у минулому». Тепер глядачі вперше за стільки років змогли уважно роздивитися сумний світ майбутнього, де людство вимушене щодень боротися зі значно сильнішими та розумнішими машинами. Режисер з оператором обрали похмуру коричнево-сіру палітру для фільму і наповнили його великою кількістю практичних спецефектів. Сумний факт, але в процесі зйомок помер Стенлі Вінстон, легендарний майстер візуальних і технічних спецефектів, який працював над усіма термінаторами, починаючи з першого. Новий фільм було присвячено його пам’яті.

На жаль, фільм супроводжувала низка скандалів — і злитий в Інтернет сценарій, через який довелося терміново переробляти фінал, і істерики Крістіана Бейла на знімальному майданчику, та й аудиторія холодно сприйняла нове бачення культової франшизи, тому плани на нову трилогію довелося хутко згорнути, студія-правовласник збанкрутувала, а старенький термінатор поплив назустріч новим знущанням. Творці знову повернулися до часових петель та старих, і будьмо чесними, таки іржавих кіборгів-убивць. А шкода. «Термінатор: Спасіння прийде», вибачте за каламбур, міг урятувати франшизу. Не вийшло.

Цитати

— Що мені сказати твоїм людям, коли вони виявлять, що ти пішов?

— Я повернуся.