Інше

10 фактів про квідич від Кенилворті Виспа

***
Європейські чарівники обрали мітлу як літаючий засіб через її…. звичайність. Коли до вас приходять розлючені селяни із вилами й факелами всі магічні речі мають виглядати цілком немагічними.

***
Перша згадка про мітлу для польотів відноситься до 962 року. Це малюнок у стародавньому німецькому манускрипті — на зображенні троє чарівників із вкрай незадоволеними обличчями злазять із грубих мітел.

***
Назва гри походить від болота Квірдич. Саме там відьма Ґерті Кедл побачила магів на мітлах, які перекидали м’яча і намагалися його засунути між гілля дерев на протилежному кінці болота. Сталося це в XI столітті – вічно незадоволена Ґерті вела щоденник неграмотною старосаксонською, чим завдячує нам першою письмовою згадкою про квідич.

***

Спершу з’явився квафел – шкіряний м’яч, котрим загоничі намагаються забити гол. Майже відразу до нього долучилися два бладжери – важкі м’ячі, що намагаються збити всіх гравців. Найостаннішим з’явився снитч.

***
Прототипом снитчу є швидка маленька пташка сниджет. У XIII столітті серед чарівників її лови були популярною розвагою. У 1269 році голова Ради чаклунів Барбарис Болтавн випустив сниджета під час матчу з квідичу, а гравцю, який його спіймає, пообіцяв 150 ґалеонів. Таким чином з’явилися ловець і 150 очок за спійманий снич.

***
Усі маґли асоціюють чарівників із мітлами саме через квідич. Середньовічні маги не надто дбали про антимаґлівську безпеку і випадкові роззяви могли наткнутися на квідичистів над полем чи болотом недалеко від свого селища.

***
Існує сімсот різних способів порушити правила гри у квідич.

***
Всі вони були здійснені у фіналі першого Чемпіонату світу із квідичу у 1473 році. Але з ціллю “не давати іншим поганих ідей” повний список фолів досі не опубліковано.

***
Судити матчі з квідичу беруться лише найвідважніші відьми та чаклуни. Єдиний випадок вбивства судді зафіксований у 1357 році через закляття з боку глядачів. З тих часів наклали суттєві обмеження на дії гравців і фанів, тож більше таких трагічних випадків не повторювалося.Щоправда, іноді мітли суддів перетворювали на летиключі і через кілька місяців бідолаг знаходили у пустелі Сахара.

***
Книга “Квідич крізь віки” авторства Кенилворті Виспа є найпопулярнішою в шкільній бібліотеці Гоґвортсу. Для маґлів її видали на прохання Альбуса Дамблдора. І хоча квідич – це цілком вигаданий спорт і в нього, звісно, ніхто не грає, українські поттеромани завдяки видавництву “Абабагаламага” тепер теж можуть прочитати найцікавішу британську книгу про квідич.

звантаження

Читайте також:

Як добре ви знаєте Снейпа?

Фантастичні звірі і де їх шукати

Ілюстрованого Гаррі Поттера видадуть українською

 

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *