НовиниРепортажі

Діти розмалювали Гаррі Поттера

Магія поза Гоґвортсом. 2 квітня у Книгарні “Є” (вул. Лисенка 3, Київ) Світлана Колінько прочитала інтерактивну лекцію про розмальовки. Прикладом послугувала офіційна розмальовка “Гаррі Поттера” у виданні “Абабигаламаги”. Діти з захватом розфарбовували малюнки-пазли, згодом до них приєдналися й батьки. Наприкінці заходу разом із аніматорами Софією Грицкевич та Вікторією Ваколюк пазли склеїли докупи й отримали цілісні картини. У нагороду кожен  поласував шоколадними ґалеонами.

Насправді, це був не звичайний захід, а перший урок магічного малюнку — у світі чарівників художники мають власні таємниці. Усі картини в Гоґвортсі в коридорах, на сходах і навіть у кабінеті директора намальовані на зачаклованих полотнах  за допомогою чарівних фарб і художніх заклять. 

DSC01920
За розфарбовуванням у команді “Фенікс”

Дітям запропонували розмалювати картини зі снитчами й поттеріанськими атрибутами (окулярами Гаррі, шрамом-блискавкою та гоґвортськими шарфами). Для цього дітвора поділилася на дві команди: “Феніксів” і “Драконів”. Щойно юні художники взялися за чарівні олівці й фломастери, лектор почала розповідати батькам навіщо розмальовки по таким персонажах, як Гаррі Поттер.

DSC01933
Команда “Дракони” разом із батьками 

Зараз шалено популярні комікси. Чому дітям не ставити в приклад Залізну Людину чи Супермена? На думку Світлани Колінько, в ранньому віці легше сприймати себе не як м’язистого Шварценегера, а як свого ровесника зі схожими проблемами.

— “Класно, я хочу бути, як Супермен!”. Але дитина у п’ять років не буде, як Супермен. Хіба якщо одягне костюм, і то не зможе уявити мускулів чи того польоту. Гаррі Поттер — це десятирічний хлопчик, дуже маленький, у якого були власні проблеми. У шкільному колективі йому було важко спілкуватися з ровесниками. Дитина дивиться, як Гаррі Поттер це вирішує. 

DSC01929
Світлана Колінько

Чи корисні розмальовки — дуже актуальне питання. Лише у 2014 в Україні опублікували першу розмальовку-антистрес для дорослих, коли вже за рік вони побили всі рекорди з продажів і зараз є найтиражованішими виданнями. Розфарбовування дрібних деталей — чудовий спосіб зняти напругу після робочого дня й розслабитися. Також це розвиває дрібну моторику й творчі здібності, що цікаво та корисно для дітей.

DSC01943
Фенікс Фоукс також перетворився на картину-пазл

Для презентації вибрали спеціально малюнки з великими деталями, щоб дітям було зручно розмальовувати. У розмальовці є декілька типів картинок: фонові сторінки зі снитчами-шарфами, сюжетні сторінки зі сценами й героями книги (наприклад, Гаррі й Лицарський Автобус, Албус Дамблдор), наприкінці розташувався глосарій із фантастичними тваринами й герби гоґвортських  факультетів. Вже наприкінці заходу діти оцінили свої сили й дехто обрав розмальовувати складні сюжетні картини із феніксом Фоукс і гіпогрифом Бакбиком.

DSC01932
“Фенікси” завершують малюнки разом із батьками
DSC01917
На фінішній прямій: останні штрихи

Навіть наймолодші учасники п’яти-шести років виявилися дуже вправними і з великою насолодою розмальовували тоненькі візерунки на снитчиках. Батьки з приємністю зазначили, як малеча захоплено працює над своєю роботою, як кожна команда старається розмалювати краще.

Де дізнатися більше про поттеріану й чи є схожі заходи? Світлана Колінько розповіла про об’єднання “Гаррі Поттер Українською”, учасники якого кілька разів на рік влаштовують зустрічі поттероманів у Києві та Львові, а бажаючі навіть навчаються в українській школі магії ПУШМО (Перша Українська Школа Магії Овлстоун). Згадали і про “Світ Фентезі”, і про фантастичні та книжкові фестивалі. Присутні навіть пожалкували, що немає аудіокниги “Гаррі Поттера” українською, так би батьки й бабусі з дідусями змогли б швидше познайомитися з улюбленими книжками своїх чад.

DSC01938
Представлення малюнків залу на оцінювання

Захід вдався, розмова про поттеріану виявилася дуже актуальною в передчас ілюстрованого видання й фільму “Фантастичні тварини і де їх шукати”. Це не перша й не остання творча субота для дітей у Книгарні “Є”, слідкуйте за анонсами: постійна пильність!

Більше фотографій в альбомі СФ

Читайте також:

Ілюстрованого «Гаррі Поттера» видадуть українською

Pottermore про батьків Снейпа та Люпина: історії напівкровних родин

Конкурс: Коза-Дереза на орбіті

One thought on “Діти розмалювали Гаррі Поттера

  • Ярослав

    Якось на вашому сейті бачив твори про Гаррі Поттера але в інакшій інтерпритації ніж оригінал, можливо це були комікси, зразу не зацікавило а коли згадав то вже неможу знайти? Хто може допоможіть.
    Наперед дякую.

    Відповідь

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *