КоміксиОглядиПублікації

“Дедпул проти Таноса”: Смертельна парочка

"Дедпул проти Таноса": Смертельна парочка

Стосовно титанійця Таноса використовують один сталий епітет — «божевільний». Щоправда, на цей-таки епітет може претендувати й інший персонаж світу Marvel — балакучий найманець Дедпул. Ідея зіткнути їх лобами у одному із коміксів настільки ж проста, наскільки геніальна. Видавництво MAL’OPUS запропонувало українським читачам не тільки найпафоснішу історію про Таноса, а й, мабуть, найкумеднішу — «Дедпул проти Таноса». На що варто чекати від цього шизонутого дуету?

Сілі Т. та інші. Дедпул проти Таноса — Київ: МАЛЬОПУС, 2019 — 112 с.

Світ звихнувся. З якогось дива усі раптово перестали вмирати. Нібито й класна ситуація, але є недоліки: лікарі не можуть убити вірусів та мікробів, тож люди змушені вічно страждати від смертельних хвороб, хижаки потерпають від голоду і — що найсумніше (принаймні для Дедпула) — славнозвісний кілер не здатен виконувати свою роботу. На початку коміксу він розстрілює з дробовика Доктора Дума — але той, щоб він скис, повстає з мертвих і вибиває все лайно із самого Дедпула. Під час посмертного досвіду він виявляє, що фізичне втілення абстрактної концепції Смерті хтось полонив, тож пані з косою не завадило б повернути.

Підозрюючи, що в усьому цьому винен його давній суперник в амурних справах Танос (так, так, не лише фіолетовий велет палко закоханий у Смерть), Дедпул вирішує розібратися в усьому самостійно. Проте, після нетривалої сутички, він виявляє, що й Танос до викрадення Смерті непричетний. Оскільки Смерть являється у вічному сні тільки Дедпулу, Танос пропонує об’єднати зусилля для пошуків фатальної «красуні».

Це класичний приклад «баді муві» — сюжет про двох несхожих людей, яким доводиться працювати разом.

Насправді назва трохи вводить в оману. Можливо, побачивши яскравий заголовок, читачі очікували чогось на кшталт «Чужого проти Хижака» — епічного мочилова двох різних за суттю, але однакових за силою героїв. Однак «Дедпул проти Таноса» — трохи інакша історія. По суті, це класичний приклад «баді муві» — сюжет про двох несхожих людей, яким доводиться працювати разом. У певному сенсі цей комікс навіть крутіший за епічну «Рукавицю Нескінченності», адже він дуже смішний. Дедпул вдало відтіняє героїчну серйозність Таноса: кілер у червоному трико розряджає атмосферу брутальним гумором і постійно бісить Таноса на радість читачам. Чимось вони нагадують Шрека та Віслюка із відомого мультфільму. «Дедпул проти Таноса» — це якісний комедійний бойовик. Головні герої постійно встряють у якісь халепи і роздають смачні тумаки всім навколо. Екшн, звісно, не настільки ураганний і масштабний, як у «Рукавиці Нескінченності», але все одно тримає читача в постійній напрузі.

Найкрутіше в цьому коміксі — атмосфера веселого божевілля, і малюнок сприяє її розкриттю. Динамічне розташування панелей, фонтани крові та викривлені фігури учасників дійства витворюють космічну феєрію. Гіпертрофовано м’язистий Танос протиставляється не менш гіпертрофовано гнучкому Дедпулу. Крута деталь: кожен розділ починається із зображення двох екшн-фігурок Дедпула й Таноса, які обговорюють між собою, що було «у попередній серії». Знайшлося місце навіть візуальному референсу на класичні «Зоряні війни». Малюнок Елмо Бондока чудово доповнює сценарій Тіма Сілі.

Окремого слова подяки вартує український переклад від Дениса Скоробатюка. Він чудово попрацював над коміксом, локалізувавши низку жартів від Дедпула. Вийшло справді круто. Не переказуватимемо їх, щоб не позбавляти читачів задоволення дізнатися про все самостійно, зазначимо лише, що перекладач вдало постібався над низкою українських культурних реалій. Також українське видання може похвалитися цікавими додатками: підбіркою альтернативних обкладинок від різних художників, які так чи інакше іронізують щодо недоладного дуету та чвар усередині нього, кількома скетчами до цих же обкладинок та уривками зі сценарію Тіма Сілі.

Комізм — поки що рідкісний гість у коміксах на українському ринку, і саме тому «Дедпул проти Таноса» настільки привертає увагу. Балакучий та саркастичний Дедпул — чудова альтернатива серйозним супергероям. Він також здатен на глибокі філософські роздуми (його фінальний монолог про цінність смерті це яскраво демонструє), але водночас пропонує поглянути на життя під іронічним кутом. А це вельми цінна навичка в наші дні. Цікаво, чи завітає Дедпул до когось іще? Чекатимемо на це з нетерпінням!

Анатолій і Катерина ПІТИКИ

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *