Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Чужий 3

Фантастичний кінозал

Чужий 3 / Alien 3 (1992)

Жанр: фантастика, трилер, жахи

Режисер: Девід Фінчер

Актори: Сіґурні Вівер; Чарльз Даттон; Чарльз Денс; Ленс Генріксен

Український переклад: є

Корабель Елен Ріплі «Сулако» падає на планеті-в’язниці, де сидять усілякі вбивці та ґвалтівники. Аварію спричинив зародок чужого, який, потрапивши до буцегарні, швидко розрісся до звичних розмірів і заходився жерти беззахисних в’язнів. Ріплі мусить знову здолати монстра, але вона має великі сумніви, чи зможе зробити це ще раз? Зрештою небезпека цього разу дійсно чигає на сміливцю звідусіль. Моторошне середовище, непривітні сусіди, зажерлива корпорація, кровожерлива почвара… і жах, що зачаївся всередині самої Ріплі.

Що таке пекло? Якщо запитати про це легендарного Девіда Фінчера, то він відповість дуже коротко: зйомки «Чужого 3». Проблеми у проєкта почалися задовго до того, як до нього приєднався режисер-дебютант. Сіґурні Вівер категорично відмовилася зніматися у подальших частинах франшизи. Сценарій неодноразово переписувався різними людьми, і серед них був письменник-фантаст Вільям Ґібсон. Продюсери дуже довго не могли чітко вирішити, що саме хочуть від нового фільму: бойовики з алюзіями на Холодну Війну змінювалися на медитативні трилери з релігійним підтекстом, і навіть коли студія змусила команду почати роботу на локаціях, повного сценарію досі не було.

Режисери також приходили та йшли геть. Фільм міг знімати Рене Гарлін, якого всі знають по «Міцному горішку» з Брюсом Віллісом. Але з ним також не склалося, і студія найняла Фінчера. По-перше, тому, що ніхто більше не погоджувався на цю роботу, а по-друге, продюсери вважали, що дебютант стане ідеальною маріонеткою в їхніх руках. Не так сталося, як гадалося. Молодий талант постійно сперечався, прагнучи захистити власне бачення історії. Йому викручували руки і навіть приставляли наглядача. Взаємні погрози та образи не припинялися ні на день. Одного разу потік нечистот перевищив усі можливі межі — й Фінчер звільнився. Він не брав участі у монтажі, постпродакшені чи промоції стрічки. Ба більше, відтоді він жодного разу більше не співпрацював з «Фоксами» і відмовився повертатися до роботи над «Чужим 3» у 2003 році, коли готувалося колекційне видання для DVD і всі режисери робили розширені версії фільмів і записували аудіокоментарі.

Разом з тим, попри всі негаразди виробничого процесу сам фільм вийшов дуже цікавим. У нього є кілька сценарних огріхів (наприклад, ніхто так і не пояснив, звідки на «Сулако» взялося яйце Чужого), але історію витягує атмосфера та внутрішня еволюція головної героїні. Багато хто любить ненавидіти триквел за безжальне ставлення до героїв другого фільму. Джордж Мартін неодноразово скаржився, що «Чужий 3» нівелював для нього світлий фінал «Чужих». Однак саме похмура безнадія, якою пронизано новий фільм, не дає йому стати реплікою попередніх частин. Завжди сильна і розумна, Елен Ріплі знову сходиться у бою з почварою із своїх нічних жахіть, і знову творці фільму позбавляють її зовнішньої та внутрішньої броні. Велика заслуга в цьому самої Сіґурні Вівер. Їй ніколи не хотілося грати статичну героїню. Саме вона, ставши на третьому фільмі співпродюсером проекту, наполягла на смерті Елен Ріплі. Чужий завжди лякав до дрижаків неприродністю свого розвитку. Він підважув віру людей в себе як у вінець творіння, використовуючи їх як харч та інкубатори. Як боротися з монстром, який оселився всередині тебе? І чи можна взагалі без втрат для себе перемогти свого одвічного ворога? Фінал «Чужого 3» подібний до зустрічі Шерлока Голмса з професором Моріарті біля Рейхенбахського водоспаду. Здолати суперника можливо, лише померши разом з ним. Елен Ріплі здолала свого Моріарті, завершивши життєвий шлях у бурхливих потоках розплавленого свинцю. Однак їй судилося повернутися з царства мертвих для ще одного бою.

Ми всі помремо. Єдине питання — коли? Це місце нічим не гірше за інші, щоб зробити перший крок назустріч небесам. Важливо тільки як? Твердо стоячи на ногах чи повзаючи на колінах? Ненавиджу просити. Я всього у житті добивався сам. Тому нахер ту почвару! Будемо битися!

Ти так давно увійшов у моє життя, що я вже й не пригадую нічого більше.

Здоров, Ріплі. Мені подобається твоя нова стрижка.

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *