Кіно та анімаціяОглядиПублікації

Крижане серце 2: Вслід за голосом

Крижане серце 2: Вслід за голосом

“Крижане серце” — один з найкращих Діснеївських мультфільмів останніх років. І не тому, що принцеси тут без принців; зрештою, студія вже кілька разів намагалася провернути цей фінт, але лише історія про сестер Анну і Ельзу увійшла до золотої колекції. Та чи так потрібна була друга частина? Поміркуймо.

Сюжет “Крижаного серця-2” розповідає нам про загадковий голос, який кличе Ельзу до Зачаклованого лісу, вкритого непролазним туманом. Там колись два народи, арендельці й нортулдри, зійшлися в кривавій битві, й розлючені духи природи обмежували ту прекрасну місцину. Ні входу, ні виходу. Ельза, а разом з нею Анна, Крістоф, Олаф і Свен мають дізнатися таємницю минулого, щоб не втратити майбутнє.

Якщо перша частина подавалася радше з точки зору Анни, то друга повністю присвячена Ельзі. “У незнане (знов)” — це гасло нашої снігової королеви та її титульна пісня. Ельза більше не приховує своїх сил і мирно править Аренделом. Вона має поруч вірних друзів і сестру. Здавалося б, чого ще бажати? Але після самоприйняття чари збурюють кров і кличуть у далеку подорож. Вона намагається пручатися, не хоче ризикувати віднайденим спокоєм. Та коли все ж зважується, її ніщо не спиняє. Ельза, як показав нам перший мультфільм, може довго вагатися, проте в рішучості вона непохитна. У квесті врятувати Зачарований ліс вона забуває про все. Вона все ще дбає про свою сестру, але приймає випробування за особистий виклик і відкидає будь-яку допомогу. Направду це і є виправа саме для неї: поспілкуватися з духами стихій, приборкати їх та дізнатися правду з річки забуття. Це той світ, до якого Анні зась. Прикметно, що Ельза не лякається незнаних сил, з головою кидається у вир подій, коли її сестра все ж виявляє занепокоєння та просить її не лізти в небезпеку.

Впродовж мультфільму неможливо позбутися відчуття, що Анна стримує Ельзу, чіпляється за неї, як реп’ях, коли та всього лиш бажає віднайти себе. Сестри своїм нутром дуже різні, і ця інакшість поглиблює прірву між ними. Хочеться всадовити дівчат в зачиненій кімнаті й наказати їм поговорити одна з одною начистоту. У своєму захопленні незнаним Ельза не здатна зрозуміти почуття Анни, а Анна боїться втратити Ельзу. Однак кожна з них у своєму стилі допомагає вирішити основний конфлікт історії.

Що ж до інших ліній, то вони, відверто кажучи, провисали і в дечому були навіть зайвими. Здавалося, що у творців було багато ідей, якими можна заповнити хронометраж, однак жодну з них їм не вдалося втілити, як слід. Олаф намагається зрозуміти мудрість життя, а Крістоф — нарешті освідчитися Анні. Другий випадок інколи доходить до абсурду. Так, я маю на увазі драматичну пісню Крістофа, коли Анна кидає його на самоті, слідуючи за сестрою. Бракувало лише оленя, який би грав на фортепіано. Очевидно, що Анні не до романтики, і намагання притягнути за вуха любовну лінію, якою милою і кумедною вона не намагалася б здаватися, викликає лише фейспалм.

Пісень у другій частині також було надмір, що напряму пов’язано з попереднім пунктом. Герої весь час співають: коли доречно і коли недоречно. Пісні у таких мультфільмах покликані розкривати переживання героїв, і, на жаль, тут не всі вони стоять на своїх місцях. Найкраще вдалися партії Ельзи: “У незнане знов” (Into The Uknown), яка, безперечно, стане вашим улюбленим саундтреком цього року, і “Голосом” (Show Yourself). До речі, хочеться похвалити українську адаптацію і виконання SHANIS: звучить набагато краще, ніж оригінал. Кінцевий саундтрек, виконаний “Panic! At The Disco” також вартий прослуховування. Непогані пісні в Анни: “Час навік живе” (Some Things Never Change) і “Лише дай сил” (The Next Right Thing). Колискова “Кожен знайде, що шукав” (All Is Found) створює основну атмосферу для сюжету про відшукування правди про минуле. А от пісенні переживання Олафа й Крістофа навряд чи запам’ятаються, хіба що своєю непотрібністю.

“Крижане серце 2” потрапило у пастку другої частини. Нібито й непоганий фільм, діти в кінозалі щиро сміються, а втім у певних моментах не вистачає глибини й цілісності, притаманних першій частині. Творці спробували розширити світ, пояснити магію, не забуваючи при цьому про попередніх персонажів. Задумка насправді цікава: знову бачимо страх перед інакшими людьми, що переріс в агресію до них. Але не всі з арендельців та нортундрів піддалися ворожнечі. Завдяки коханню батьків Анни та Ельзи з’явилася надія на залагодження конфлікту та взаєморозуміння. Сестри у другій частині представляють собою містки між двома світами: світу людей і світу магії. Шкода, що цей конфлікт вийшов неповним, недопрацьованим.

Візуально “Крижане серце 2” вкотре тішить краєвидами, що перехоплюють подих. Зачарований ліс, хоч і повний небезпек, але все ще заворожує червоним і жовтим осіннім листям. Кам’яні гіганти, що сплять вздовж берегів ріки, вселяють тривогу: тихо, не розбуди їх! Але найкраща сцена, безперечно, належить підкоренню моря Ельзою, під час якого вона приборкує водяного коня. Аніматори в процесі обігрують сукню дівчини, перетворюючи її на водолазний костюм.

Загалом, “Крижане серце 2” — непоганий мультфільм. Гірший за першу частину тим, що не має сильного посилу, якого від нього хотілося б, і виплеканого сюжету, але вартий того, щоб сходити на нього в кінотеатр, посміятися з гри в крокодила, помилуватися духами стихій та погукати: “А-а, а-а!” разом з Ельзою і таємничим голосом. Без другої частини можна було обійтися, але якщо вже на те пішло, давайте і третю — таку ж шикарну, як і першу.

Оксана ПРОНЬКО

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *