ПублікаціїТематичне

День Святого Патріка: Фентезійна Ірландія

Сьогодні, 17 березня, святкується День Святого Патріка, одне з найзеленіших свят світу. Назване воно так на честь християнського місіонера і єпископа, який, за переказами, приніс християнство в Ірландію. Кажуть, він пояснював значення Святої Трійці на трилистій конюшині, в результаті чого вона перетворилася на символ цього дня. Попри релігійний підтекст, свято є радше культурним фестивалем, з гучними парадами, людьми в дивних зелених костюмах, музикою, випивкою та ловами леприконів, які ревно ховать горщики золота від набридливих людців. У такий день не можна не згадати про ірландське фентезі, і ми запрошуємо вас у подорож на інший край веселки.

Книжки: лепрекони, друїди та історичні баталії

Овен Колфер “Артеміс Фаул”

Дія серії “Артеміс Фаул” Овена Колфера відбувається в Дубліні, на межі світу людей і міфічних створінь, які зачаїлися під землею та розвинули високі технології. Головний герой, 12-річний хлопець Артеміс Фаул ІІ, вирішує відновити велич та багатство родини, вкравши у чарівного народу їхнє золото. Для цього він бере в полон ельфійку Голлі, капітана поліції ЛеППРКОН і вимагає за неї чималий викуп. Офіцерам-спрайтам, піксі, ельфам, гномам та навіть програмісту-кентавру доведеться зазнати чимало лиха під час рятувальної операції, намагаючись обхитрувати лихий розум та не допустити міжрасової війни. Але, як виявляється, навіть найідеальніші плани юного генія мають свої хиби… Якщо ви шукаєте ірландське фентезі і готові до захопливих пригод героя-поганця, то це саме те, що вам потрібно. Вся серія повністю перекладена видавництвом “Ранок”, також дві книжки виходили у видавництві “Школа”. Права на екранізацію викупив “Disney”, і фільм виходить вже цього року в серпні.

Дерек Ленді “Черептон Крутій”

Починається серія зі смерті такого собі ірландського Стівена Кінга на ім’я Ґордон, який помирає під час написання чергового роману. У центрі сюжету опиняється його дванадцятирічна небога Стефані, яка успадковує від дядька його маєток, усі гроші, дивного друга та купу проблем. Несподівано для себе дівчинка потрапляє в епіцентр магічної війни і нав’язується в партнери до дядькового знайомця, детектива Черептона Крутія. І так, він справді скелет. На дивну парочку чекає купа пригод, підступних зрад та химерних зустрічей.

Українською серія виходить у видавництві “АССА”.

Джульєтт Марильєр “Трилогія Семиводдя”

“Трилогія Семиводдя” Джульєтт Марильєр розповідає про Ірландію раннього Середньовіччя і примудряється не лише добре відтворити тогочасну ірландську дійсність, прихід християнства, кланову боротьбу, ритуали друїдів та людський побут, а й вплести в канву сюжету казки та легенди кельтів. Лорди Семиводдя мають захищати три острівці, останній притулок Чудесного народу, якому з приходом християнства залишається все менше й менше місця на Зеленому острові. Але ці острови захопили бритти, і тепер лорди Семиводдя будь-що повинні повернути їх.

Гай Геврієл Кей “Гобелени Фйонавара”

Дебютна трилогія єдиного канадського письменника у цій добірці Гая Геврієла Кея “Гобелени Фйонавара” оповідає про світ, створений на основі кельтської міфології, куди потрапляють п’ятеро студентів університету Торонто (Одного з них, до слова, звуть Дейв Мартинюк), як вони спершу гадають, на свято. А потім виявляється — на війну. Герої проходять багато випробувань, стикаються з Дики полюванням, кельтськими богами та героями легенд, аби прийняти рішення, котрі врятують або погублять світ Фйонавара. А з ним — і решту світів.

Том О’Ніл «Давні друзі» (за мотивами ірландських легенд)

Сучасний ірландський письменник Том О’Ніл завжди любив міфологічне багатство рідного краю. У підлітковій книжці 2010 року «Давні друзі» він захотів розділити своє зачарування з молодим поколінням читачів, які раніше й не знали про існування таких міфів. У центрі сюжету — хлопчик на ім’я Дарк, що після смерті батька переїжджає з міста на ферму до специфічного дядечка. Саме там він відкриває неймовірний паралельний світ, у якому дізнається про минулі подвиги епічних героїв, зустрічає фей та навіть самого Ф’яна МакКула. Ця пригодницька книжка, яка припаде до смаку як малим, так і дорослим шанувальникам кельтського спадку.

Українською книжка виходила у “Видавництві Жупанського”.

Анімація: Зелені тіні, білий екран

Певно, найяскравішим представником сучасної ірландської анімації можна вважати ілюстратора, автора коміксів та режисера мультфільмів Томма Мура. Зняті на заснованій ним у 1999 році студії «Cartoon Saloon» роботи вирізняються на світовому ринку унікальним, самобутнім стилем, що міцно спирається на народні оповіді та легенди. Томм Мур і вважає основною метою своєї творчості популяризацію ірландського фольклору. Його мультфільми з низки причин не можуть вразити касовими зборами, однак вони високо цінуються професійними кінокритиками. Так, зокрема, обидві мультиплікаційні роботи Томма Мура номінувалися свого часу на Оскар у категорії «Найкращий анімаційний фільм». «Таємниця абатства Келлс» та «Пісня моря» зачаровують глядача незвичним візуальним рядом та глибокими національними легендами. Перший мультфільм переповідає історію створення однієї з найважливіших рукописних пам’яток Середньовіччя та національного скарбу Ірландії — Келлської книги. Майстерність режисури та повнота художнього хисту проявляється в мить, коли чисельні ілюстрації манускрипту оживають і починають свій рух навколо головних героїв.

«Пісня моря» звертається до казок про людей-туленів — шелкі. Мультфільм за своєю темою та ідеями багато в чому перегукується з «Рибкою Поньйо» Хаяо Міядзакі. Томм Мур, як і його японський колега, розповідає історію кохання, де фантастичний елемент є лише чарівним фоном для по-справжньому сильних і щирих людських почувань.

Кіно: Чарівні пейзажі для чарівних історій

Хоча виробництва Ірландії можна знайти не так багато фантастичних фільмів, як хотілося б, але ви будете здивовані, скільки відомих стрічок знімалися на її території. У “Принцесі-нареченій”, одній з найулюбленіших історій поціновувачів фентезі, Бескиди Божевілля розташувалися прямісінько там, де й Кліф Могер на західному узбережжі графства Клер. Скелі Могер — популярне туристичне місце Ірландії, з якого відкривається фантастичний вид на Атлантичний океан, затоку Ґолвей та Аранські острови. Не дивно, що творці “Гаррі Поттера” теж були приваблені цим пейзажем. У “Напівкровному принці” Дамблдор переносить туди Гаррі, щоб знайти печеру з прихованим горокраксом і розгадати таємницю безсмертя Волдеморта. “Зоряні війни”, а саме “Пробудження сили” та “Останні джедаї”, обрали трохи інше місце для храму джедаїв, де Рей і знайшла Люка Скайвокера. Химерний, ізольований острів-скеля Скелліг-Майкл у графстві Керрі гармонійно вписався у географію франшизи.

Тим, хто хотів би познайомитися саме з ірландським кіно, варто переглянути стрічку “Ундіна” (2009) режисера Ніла Джордана. Колишній пияка Сіракуз намагається прогодувати себе і свою доньку Енні рибальською справою. Одного разу він виловлює з моря геть не рибу — а живу жінку. Містична красуня, якій рибалка дав ім’я Ундіна, на всі питання про себе відмовчується, однак дивовижним чином її присутність на човні приносить чоловікові великий улов. Енні підозрює, що Ундіна насправді селкі, фольклорна морська істота, і незабаром Сіракуз сам починає у це вірити.

Матеріал підготували:
Оксана Пронько, Інна Ковалишена,
Анатолій Пітик, Катерина Пітик

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *