Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Навсікая з долини вітрів

Фантастичний кінозал

Навсікая з долини вітрів / Kaze no Tani no Naushika (1984)

Жанр: казка, пригоди, драма

Режисер: Хаяо Міядзакі

Актори: Сумі Шімамото; Ґоро Ная; Йоджі Мацуда; Йошіко Сакакібара

Український переклад: є

«Індустріальна цивілізація загинула 1000 років тому. На її місці виникло токсичне болото, що постійно розширюється. Його назвали Морем Гнилі». Після семи днів вогню від величних культур минулого не лишилося у спадок нічого, крім отруєного повітря. Рештки людства розкидано постапокаліптичною землею небагатьма придатними до життя куточками, які постійно скорочуються. Одна з таких спільнот, що веде наперед програшну боротьбу за своє існування, мешкає у Долині Вітрів на березі того саме Моря Гнилі. Навсікая — юна принцеса, що має неймовірний дар знаходити спільну мову з дивними створіннями ворожого світу. Вона дбає про мешканців свого краю і намагається збагнути, що за напасть спіткала людство багато років тому. Аж раптом одного дня у Долину Вітрів падає бойовий корабель іншої країни — і відносно мирне життя миттю перетворюється на пекло.

Ім’я японського аніматора Хаяо Міядзакі давно стало символом інтелектуальних, складних і шалено красивих історій. Цікаво, що в його творчій кар’єрі практично не було періоду наївного учнівства. Після роботи над кількома анімаційними серіалами він продемонстрував світу свою «Навсікаю». Основою для стрічки стала його власна манґа, яку Міядзакі почав видавати з 1982 року. Помітивши популярність історії, видавець одразу вирішив адаптувати манґу для кіноекранів. Велися довгі суперечки щодо формату майбутнього проєкту. Спершу це мала бути серія п’ятихвилинних пілотів, потім Міядзакі збирався знімати п’ятнадцятихвилинну OVA, але  всі його відмовляли від такого рішення. Зрештою, мультфільм випустили в такому форматі, як ми його знаємо, і він став культовим. До речі, «Навсікаю з Долини Вітрів» прийнято називати першою роботою студії «Джіблі», щоправда, тоді її ще не існувало — відому студію було засновано лише через рік.

Успіху фільму сприяв той обшир ідей, які Міядзакі заклав у історію. Він поєднав рефлексії через Другу світову війну і хвилювання щодо екологічного стану планети зі своєю вічною любов’ю до авіації — від кадрів польотів Навсікаї досі перехоплює подих. Тендітна, але смілива принцеса розпочала галерею потужних жіночих персонажів, створених Хаяо Міядзакі. Режисер зазначав, що поставив у центр історію саме жінку, адже шукав протагоніста, здатного не просто перемогти у бою, а зрозуміти й навіть пожаліти; протагоніста, який би тонко відчував природу і її потреби. 

Образ Навсікаї дуже складний і цікавий. Він заснованих на двох ключових джерелах: західному (якщо точніше — давньогрецькому) і автохтонному японському. Саме ім’я запозичено з гомерівської «Одіссеї». Навсікая — донька царя феаків Алкіноя, що допомогла Одіссеєві. Вона відома любов’ю до музики та природи, яскравою уявою та нехтуванням матеріальними благами. Міядзакі зазначав, що сам він натрапив на опис персонажа у японському перекладі праці відомого інтерпретатора давньогрецьких міфів Бернарда Евсліна «Боги, напівбоги й демони» — і був розчарований, коли, прочитавши Гомера, не помітив такого розкриття характеру дівчини. Інше джерело натхнення —  японська казка доби Хей-ан «Принцеса, що любила комах». Це історія про дівчину, яка проводила весь час надворі, вивчаючи комах, а не прагнула відповідати очікуванням свого суспільства.

Світ, що протистоїть Навсікаї, виплетено із різнопланових смислів та ідей. Жах перед ядерною війною, зі зрозумілих причин притаманний саме японській культурі, поєднується з образами нацистських загарбників, які вдерлися до мирної Європи (зрештою, затишна Долина Вітрів своїми пейзажами і вітряками нагадує типові Нідерланди). За естетикою, темпоритмом і ідейним спрямуванням «Навсікая з Долини Вітрів» багато в чому схожа на «Дюну» Френка Герберта. Це також екологічна фантастика.

Сам Хаяо Міядзакі був не в захваті від своєї першої повнометражної роботи. Його шалено засмучував фінал історії. Оскільки манґу було закінчено аж у 1994 році, зрозуміло, що на момент зйомок «Навсікаї» автор ще не мав чіткого бачення завершення саги. У манзі все значно темніше і жорстокіше. Разом з тим, повністю нехтувати фіналом аніме не випадає: він приємний, елегійний і дарує надію.

Цитати

Як красиво! Важко повірити, що ці спори можуть мене вбити.

Насоси качають воду глибоко із землі, пісок також із самих надр. На чистій воді і землі ці рослини втратили отруту. Забруднення — ось проблема. Навіть наша долина не чиста. Хто… Хто винен у всьому цьому?

— Це твій останній шанс.

— Ні, я лишуся. Я повинна допомогти тобі і твоїй мамі.

— Але тоді загине твій народ. Швидше, благаю тебе.

— Принцесо, негайно надіньте маску!

— Ви загинете!

— Негайно!

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *