НовиниПублікаціїУкрФантастикаУкрФентезі

Три українські фентезійні книжки увійшли до короткого списку “Еспресо. Вибір читачів” 2021

Три українські фентезійні книжки увійшли до короткого списку "Еспресо. Вибір читачів" 2021

Українське видання “Еспресо” оприлюднило короткі списки щорічної літературної номінації “Еспресо. Вибір читачів”. Премія покликана відзначати найкращі вітчизняні літературні новинки року та підтримувати інтерес українців до читання книжок сучасних авторів. У номінації “Література для підлітків” в топі опинилося троє авторів українського фентезі. 14 експертів — літературознавців і критиків — опрацювали довгий список з 18 книжок і обрали серед них найкращі. Ось вони:

"Мандрівний цирк сріблястої пані" Наталія Довгопол

Ефектна власниця мандрівного цирку фрау Ґріте переживає скрутні часи. Мало того, що її чоловік виявився авантюристом і зник безвісти, так ще й трупу доводиться від зубожіння рятувати. До всього, коронний номер — виступ велетенського ручного вовка — на межі провалу: юна глядачка, яку всі вважають причинною, сходить на сцену й приборкує грізного звіра. Що це, як не відьмацькі чари? Цирк рушає далі. Але з тої зустрічі в смугастому шатрі, на один вечір напнутому посеред скошеного поля, бере початок нова історія: про тих, хто шукає любові й справедливості, про людей і перевертнів, що намагаються віднайти свою істинну сутність 

Героям роману доведеться пізнати гіркоту зрад і поразок, здійснити сповнену пригод мандрівку українськими землями початку ХХ сторіччя і навіть знайти спільну мову з дивовижними істотами з давніх легенд.

"Вітрова гора" Анна Багряна

Вони живуть поміж нас — вітри, онуки Стрибога. Завжди народжуються тут, на берегах Дніпра, зазвичай в одній родині — й дід передає онукові таємні знання та особливі вміння. Однак із Дейвом стається інакше: він народився в Канаді, тож мусить пройти непростий шлях, перш ніж осягнути своє прадавнє українське коріння і відкрити справжнє покликання. Проте вітрові млини на Дніпрових пагорбах манять хлопця, і цьому годі опиратися…

"Заклятий меч, або Голос крові" Володимир Аренєв

Було це в часи прадавні, нині призабуті. Ходили тоді по землі герої й потвори, і перших не завжди вдавалося відрізнити від других. А слово в ті часи бувало гострішим за меч, хоч і мечі вміли тоді промовити своє гостре слово… У новій повісті знаного українського письменника Володимира Аренєва, лавреата премії “Книга року ВВС-2019”, йдеться про пригоди меча і тих, хто ним володів, про мандрівки й переслідування, чари та закляття, а ще — про Одіна Стойменного, пані Брамницю та двох відчайдухів, які насмілилися кинути їм виклик. “Заклятий меч” — самостійна історія у світі “Заклятого скарбу”.

Прочитати уривок із “Заклятого меча” ви можете тут.

Переможця оберуть цільові читачі. Вітаємо фіналістів — і нехай переможе найкращий!

 

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *