КнижкиНовиниОглядиУкрФантастикаУкрФентезі

“Лель” Світлани Вертоли: весна іде, красу несе

Щороку він обирає зневірену в коханні дівчину. Залицяється, турботливо склеює розбите серце, а згодом підшукує годящу пару і віється за вітром. Жодних спогадів чи душевних ран. Цього разу все мало пройти, як зазвичай, але… здається, Кіра йому по-справжньому запала в серце. 

На перший погляд, звичайне романтичне фентезі для підлітків. Додамо слов’янську міфологію та міські хащі Києва, легкий гумор, сильну головну героїню і магія! в книжки вже 4,5 з 5 на гудрідз. “Лель” це дуже світла історія. Як весняний легіт, вона вмить підносить і зігріває, змушує вірити у щось хороше. У книжки є один суттєвий мінус: повість коротка і швидко закінчується. Ідеальне читання для юнацтва і всіх-всіх, кому хочеться весняної ніжності та любові. Отриманий рівень окситоцину приблизно рівний двом годинам погладжування кота (який муркоче!).

Як романтичне фентезі, історія складається з очікуваних шаблонів. Тисячолітній герой, який раптово закохується в шістнадцятирічну дівчину, бо “ніколи не зустрічав схожу на неї”. Зауважимо, що Лель все ж безсмертний і ніяк не виросте зі своїх сімнатцяти літ. Уявіть, як вічний підліток мотає нерви батькам. Сварог та Лада не в захваті від божественної “місії” синочка. Інші їхні діти також займаються сімейними справами: старший Полель супроводжує пари до шлюбу, а молодша Леля підтримує іскринки любові у щойно закоханих. Лель не переносить брата і щиро дружить із сестрою-близнючкою, часом просить її допомоги у порозумінні з Кірою. Читачів не грузять язичницьким пантеоном, родина головного героя на перший погляд цілком звичайна, лише з непересічною роботою. Можливо, формат повісті не дозволяє вмістити більше інформації про давньослов’янських богів, але це й було б зайвим. Наприкінці нам подано список використаних етнографічних досліджень, тож охочі зможуть дізнатися про слов’янську міфологію трохи більше.

"Лель" Світлана Вертола, видавничий дім "Прометей", 2023 р. — 112ст.

Історія швидка й насичена подіями. У повісті двоє оповідачів: Лель і його обраниця Кіра. Дівчина закінчує школу, але вже заробляє фотографуванням і загалом дуже самостійна й доросла (чого не скажеш про Леля). Є в неї друг-залицяльник у френдзоні, поетичні вечори, полювання на барахолці та колекція кімнатних рослин. Здається, авторці вдалося вловити тон сучасних підлітків і молодь знайде багато знайомих моментів. Тут повно знайомих киянинам локацій: не туристичних, а цілком “ходових” типу почайної чи дарницької барахолки.

Також проговорюються гострі для підлітків (та й усіх інших) теми: питання згоди та особистих кордонів, якими мають бути здорові взаємини, аб’юз та залежність у стосунках. Герої мають зовсім різні родини, наприклад, мама Кіри виховує доньку самостійно і рідко її бачить за роботою, а в Леля цілком традиційна “патріархальна” родина із сильним батьківським авторитетом.

“Лель” Світлани Вертоли однозначно одна з найсвітліших книжок 2023 року. Її досить легко уявити на екрані, та й складних фантастичних декорацій вона не потребує. Цілком можливо, що за декілька років ми побачимо історію Леля й Кіри у найближчому кінотеатрі. Ну а поки весняний маст рід для романтичного настрою.

Піджанри: романтичне, міське, міфологічне фентезі

Схожі книжки: “Гонихмарник” Дара Корній, “Завірюха” Анастасія Нікуліна

Вікторія ТОКАРЄВА

Один коментар до ““Лель” Світлани Вертоли: весна іде, красу несе

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *