Новини

“Гонихмарника” Дари Корній вивчатимуть у школі

Міське міфологічне фентезі “Гонихмарник” Дари Корній відтепер вивчатимуть у старших класах в обов’язковій програмі. Про цю новину повідомила власне авторка на своїй сторінці у Facebook.

“Просто приголомшлива новина від Тетяни Логуш та Міністерства освіти (і з цього приводу я навіть не знаю — плакати мені чи радіти), тому що мого Гонихмарника з нового навчального року старшокласники вивчатимуть у школі, як програмний твір”.

Світлина від Дари Корній.

Хоча письменниці вже давно пропонували включити “Гонихмарника” у шкільну програму, до цього вона категорично не погоджувалася. За її словами, для частини аудиторії читання її книжок стало б примусовим, а вона б цього не хотіла. Однак, у протоколі від 25 січня Міністерство освіти все ж вирішило додати роман у програму. Поки що невідомо, в яких саме класах вивчатимуть історію знахарки Аліни й гонихмарника Сашка, але це точно буде старша школа.

Фентезі”Гонихмарник” оповідає про зеленоволосу студентку-художницю Аліну та гонихмарника Сашка. Гонихмарник, або градобур — це людина, яка має дві душі, одну свою, а іншу демона, що вміє керувати дощем. Хлопець посперечався з другом, що зможе закохати в себе будь-яку дівчину, залишаючись до неї байдужим, і вибір “перевірити” теорію впав на Аліну. Однак самовпевнений красень не передбачав, що дівчина має дуже сильну волю і походить з родини знахарок. Та й Аліна не думала, що її залицяльник — дводушник. “Гонихмарник” — дуже світла книжка, насичена магією Львова й Карпат, це прекрасний приклад українського міфологічного і романтичного фентезі.

Роман сколихнув читацький простір: по “Гонихмарнику” пишуть курсові та дисертації, роблять постановки. Цікаво, що авторка написала роман через сварки з дочкою, на той момент фанаткою “Сутінок” Стефані Майєр: заклалася, що створить історію покраще. Спершу книжка була по розділах опублікована на сайті Гоголівської академії. За вмовляннями друзів та читачів авторка її надіслала на “Коронацію слова” й отримала третю премію. Тепер Дара Корній разом із Талою Владмировою створили спецвідзнаку та самостійно обирають найкраще українське фентезі на “Коронації слова”.

Світлина від Журнал «Світ Фентезі».
Дара Корній і Тала Владмирова (справа наліво) на фестивалі LiTerra Con 2015 

Поки ж авторка приймає вітання від численних читачів, до виходу готується ще одна її новинка. Про роман “Сузір’я дів” ще майже нічого невідомо, але письменниця вже виклала тизер до книжки на своєму каналі — схоже, на нас чекає ще одне фентезі до Книжкового Арсеналу. Окрім цього, авторка допрацьовує “Гонихмарницю” — продовження її найвідомішого першого роману. Нова історія історія розповідатиме про життя доньки попередніх головних героїв, дівчини-гонихмарниці. Однак поки незрозуміло, коли ж роман буде завершено і навряд чи він з’явиться у книгарнях цього року.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *