НовиниПублікаціїРепортажі

Поттеромани вшанували пам’ять Алана Рікмана: Лондон, Санкт-Петербург, Київ

Сумна новина про смерть актора Алана Рікмана 14 січня  облетіла світ за декілька годин. Пам’ять британця вшанували не лише в Англії та США, а й у Росії, Україні, Білорусі, Казахстані та інших країнах.

Британський актор театру та кіно належав до Королівського Шекспірівського театру, був лауреатом Британської премії кіно, премій “Золотий глобус”, “Еммі”. Він зіграв й озвучив ролі у більш ніж 60 фільмах, в тому числі в екранізації “Гаррі Поттера” Джоан Ролінґ. Для поттероманської спільноти Рікман завжди втілював професора зіллєваріння Северуса Снейпа. Його прихильники по всьому світу принесли квіти до місць кінозйомок поттеріани, британських посольств, а також запалили свічки й чарівні палички.

3072

Лондон

Своєрідний меморіал пам’яті британські шанувальники поттеріани влаштували на вокзалі Кінґс-Кросс. Саме там за книгою розташовується платформа 9 3/4, з якої чарівники їдуть у Гоґвортс — половина візка, застряглого в стіні, нагадує про це маґлам-туристам. Лондонці принесли фотографії, саморобні плакати і дуже багато лілій — квітів, що символізують кохання Северуса Снейпа до Лілі Еванс.

Кінґс-Кросс очима користувачів Instagram. Photo by lili_la_scala
Фото: AFP, Leon Neal
Фото @imjfernandez/Twitter

Санкт-Петербург

Російські поттеромани одні з перших зробили повноцінний вечір пам’яті. Попри північні морози в -17, на заклик у мережі принести квіти й запалити вогні відгукнулося багато людей.

Фотограф Ольга Василенко

Шанувальники Рікмана зібралися в суботу 16 січня на Марсовому полі, принесли з собою свічки, ліхтарики й чарівні палички. Організатори попрохали всіх прийти на шосту вечора в чорному одязі, прихопити з собою атрибутику (багато хто прийшов із гоґвортськими шарфами, наприклад). Мерехтливим “Лумосом” у нічне небо пам’ять актора вшанували більш ніж двісті пітерських чарівників.

“Вкрай рідко беру участь у схожих заходах, але цього разу непереборна сила змусила зібратися й піти, не дивлячись навіть на -17. Розумію, що зробила правильно”, — коментує учасниця акції Ольга Василенко.

Фотограф Ольга Василенко
Фотограф Ольга Василенко

Зустріч запропонував паблік “Хогвартс Упивающихся” (“Гоґвортс смертежерів”), ініціатором виступила адмін спільноти Варвара Годлевська. Марсове поле обрали саме через “вільність” площі, але всіх учасників заздалегідь просили взяти на всяк випадок документи. На щастя, зустріч пройшла мирно і хвиля вечорів Рікмана прокотилася всією СНД. Акції пам’яті також пройшли в інших містах Росії: в Воронежі, Казані, Краснодарі, Єкатиринбурзі, Мурманську, Уфі, Самарі, Новосибірську та інших.

Під посольством Великобританії у Москві принесли фотографії актора, листівки з висловленням любові й скорботи, а також багато-багато квітів. Пам’ятник Шерлоку Голмсу й доктору Ватсону шанувальники Рікмана завалили фотографіями актора й квітами, обнесли скульптуру серцем зі свічок.

“Ми висловлюємо вдячність усім, хто вшанував пам’ять Алана Рікмана минулого тижня та підніс квіти до посольства Великобританії у Москві й Генерального консультсва в Санкт-Петербурзі. Він навзавжди залишиться в наших серцях”, — працівники посольства офіційно подякували всім прихильникам актора за вшанування пам’яті британця.

Фото від посольства Великобританії в Росії

Київ

В Україні вечори пам’яті Рікмана організовували в Києві та Запоріжжі, на жаль, в останньому місті захід не відбувся. Кияни ж щиро відгукнулися на пропозицію зустрітися в неділю 17 січня біля посольства Великобританії. Про деталі заходу ми розпитали в одної з організаторів, Тетяни Пракіної.

Дізнавшись в Інтернеті про смерть Алана Рікмана, я була, як і багато хто, приголомшена. Це був важкий удар для кожного шанувальника. Пізно ввечері в мене з’явилася думка провести вечір пам’яті, присвячений Алану. Я знайшла в мережі однодумця — Анну Векшину, і так ми стали організаторами заходу.

Фото: Ліза Царенко

Поттеромани збиралися, щоб віддати шану актору: принести квіти, електронні свічки й портрети Рікмана до посольства Британії в Києві.

Фото: Діана Богданова
Фото: Ліза Царенко

Спершу на нашу ідею відгукнулося близько 20 людей, на більшу кількість ми не розраховували. Уявіть наше здивування, коли на місце зустрічі прийшло близько сотні людей різного віку! Вулицями Києва пройшла справжня хода поттероманів із портретами Алана. Під посольством відтворили сцену з шостого фільму “Гаррі Поттер і напівкровний принц”: чарівні палички вгору, закляття “Люмос” із ліхтариками. Потім кожен учасник висловив свої почуття кількома рядками на ватмані. Багато квітів під портретами, мерехтіння свічок, підняті палички… Було дуже гарно і не менш сумно.

Про вечір пам’яті відгукнулися поттеромани-учасники.

Фото: Ліза Царенко

Анна Фролова:

Сьогодні (17.01) відбулася зустріч шанувальників Алана Рікмана. Її організаторами були Тетяна Пракіна й Анна Векшина. Вони не дарма постаралися, тому що зустріч пройшла просто чудово!Спершу о п’ятій вечора ми зустрілися на станції метро “Майдан Незалежності” під Архангелом Михаїлом, а після пішли до британського посольства. Прийшло близько двадцяти людей (перша група учасників, прим.ред.). Коли ми підійшли до Британського Посольства, поставили два портрети: Алана Рікмана й Северуса Снейпа. Навколо розклали квіти, поставили свічки, прапорці України й Великобританії, також текстівки англійською і малюнок власне Алана. Тетяна проголосила промову і потім була хвилина мовчання, ми підняли ліхтарики й чарівні палички до неба, що нагадувало прощання у фільмі з Албусом Дамблдором. Після хвилини мовчання ми почали розписувати ватман. Він був заповнений різними побажаннями, фразами Алана або висловлюваннями любові до цього чудового актора! Наприкінці ми відвідали кафе, яке знаходилося неподалік місця зустрічі, де сиділи з чашками чаю чи кави й душевно теревенили, обговорювали роботу Алана і спілкувалися на тему Гаррі Поттера. Цей вечір був незабутнім, оскільки кожен із нас знайшов однодумців, ми чудово провели час і вшанували пам’ять Алана Рікмана.

Діана Богданова:

Мені, насправді, все сподобалося. Дикий холод не став на заваді, коли натовп попрямував до посольства. Все це… свічки, квіти, палички/ліхтарики вгору… вийшов справжній люмос. Просто вкотре подякую організаторам, і… Я впевнена, Алан був зворушений.

Єлизавета Волошина:

За сьогодні в першу чергу хочеться висловити вдячність організаторам. Усі були збентежені смертю чудового, улюбленого актора — Алана Рікмана, але ми розуміли, що не можемо зробити нічого більше, ніж просто передивитися його фільми та знову захопитися його талантом. Та наступного дня мені написала одна з організаторів — Тетяна, і запропонувала приєднатися до них, щоб покласти квіти під Британським посольством та обговорити творчість актора в кафе.  Я була вражена кількістю людей, що прийшли на зустріч, які вони всі різній й незвичайні, але, тим не менш, нас об’єдувало спільне горе й спільні інтереси. Не дивлячись на різницю у віці й характерах мені було дуже приємно познайомитися з однодумцями та посидіти в такій чудовій компанії. Атмосфера була дуже хорошою і я неймовірно рада, що пішла. Я вважаю, що ми гідно провели велику людину і дуже сподіваюся, що нам ще вдасться зібратися тим же гуртом, але по іншій, більш радісній причині.

Фото: Діана Богданова

А зустрітися з більш радісної причини киянам трапиться вже невдовзі: організатори вечора пам’яті Алана Рікмана вже планують декілька зустрічей поттероманів. Зокрема, шанувальники серії зможуть відвідати тематичний захід на Всесвітній день Гаррі Поттера 2 травня (день битви за Гоґвортс). Тож слідкуйте за анонсами: постійна пильність!

Редакція журналу “Світ Фентезі” приєднується до шанувальників Алана Рікмана й висловлює свої щирі співчуття родині, друзям та знайомим актора. Покійся з миром, Алане. Ти будеш завжди у наших серцях.

Читайте також:

Як добре ви знаєте Снейпа?

“Фантастичні звірі і де їх шукати”

Ілюстрованого «Гаррі Поттера» видадуть українською

One thought on “Поттеромани вшанували пам’ять Алана Рікмана: Лондон, Санкт-Петербург, Київ

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *