Де шукатиІншеПублікації

Френк Герберт українською: де шукати

Френк Герберт українською: де шукати

Френк Герберт — американський письменник-фантаст, відомий своєю епохальною серією “Хроніки Дюни”. Найгучніші нагороди “Г’юґо”, “Локус” і “Неб’юла”, численні екранізації та адаптації в інших медіа і тисячі шанувальників у різних куточках світу. А що ж з українськими перекладами? Ми зібрали для вас всі необхідні ресурси в одному місці.

Хроніки Дюни

Дюна

Видавництво: КСД
Переклад: Катерина та Анатолій Пітики

Меланж, або прянощі, — найцінніша і найрідкісніша речовина у всесвіті, яка може все: від подовження життя до сприяння міжзоряним подорожам. І знайти її можна лише на одній планеті — непривітному пустельному Арракісі. Той, хто володарює на Арракісі, контролює прянощі. А хто контролює прянощі — керує всесвітом. Коли Імператор позбавляє клан Харконненів звання правлячого і віддає цей титул Атрідам, Харконнени вбивають герцога Лето Атріда. Його син Пол і наложниця Джессіка тікають у пустелю. Щоб помститися за батька і відвоювати планету в Харконненів, Пол має здобути довіру фрименів — корінних мешканців Арракіса — і повести крихітну армію проти незліченних сил супротивника.

Месія Дюни

Видавництво: КСД
Переклад: Наталія Михаловська

Після війни, прозваної джигадом Муад’Діба, Пол Атрід посідає імператорський трон і запроваджує новий, фрименський, лад. Здавалось би, нарешті як на Дюні, так і в Галактиці повинні запанувати мир і спокій. Проте колись могутні, а тепер позбавлені влади династії жадають реваншу. Їм відомі слабкі сторони Імператора — його дар передбачати майбутнє, яке, на жаль, він не може змінити. Месії Дюни зостається тільки одне — бути Месією до кінця.

Діти Дюни

Видавництво: КСД
Переклад: Наталія Михаловська
Доступна електронна версія.

Настав час, і старий Пол Атрід, таємничий Муад’Діб, володар Арракіса, покинув Галактику назавжди. Роки його правління сплинули, як і роки життя. Почалася епоха дітей Дюни — близнят Лето та Ганіми. У них зосереджена грізна сила — завдяки пам’яті своїх предків вони не по-дитячому мудрі й мають дар передбачення. Вороги кидають виклик імперії Атрідів. Зрадники династії розставляють капкани інтриг. Арракісу загрожує економічна криза. Тим часом планетою шириться чутка про таємничого Проповідника. Кажуть, що це повернувся сам великий Муад’Діб…

Бог-Імператор Дюни

Видавництво: КСД
Переклад: Наталія Михаловська
Доступна електронна версія.

Три з половиною тисячоліття Лето ІІ Атрід править величезною космічною імперією з центром на Арракісі. За цей час і планета, і правитель змінилися до невпізнання. Від пустельної Дюни не залишилось і сліду — тут з’явилася рослинність і зникли хробаки. Лето майже повністю перетворився з людини на піщаного черва. Лиш одне незмінне — поруч із Богом-Імператором завжди є гхола Дункан Айдаго. В Імперії назріває небачене протистояння. Величезні сили, накопичені впродовж тривалого Миру Лето, готуються кинути виклик Владиці, а найзатятіші вороги є в його найближчому оточенні. Дункану доведеться вирішити, на чиєму він боці, а від його вибору залежатиме доля всього людства.

Єретики Дюни

Видавництво: КСД
Переклад: Наталія Михаловська
Доступна електронна версія.

Від часу дії попередньої книги циклу, «Бог-Імператор Дюни» минуло кілька тисячоліть. За цей час людство, як і передбачив Бог-Імператор Лето ІІ, званий тепер Тираном, розселилося на незліченні планети. Цей процес дістав назву Розсіяння, а самі мандрівники стали Загубленими.

Та от Загублені почали масово повертатися до Старої Імперії, батьківщини своїх предків. Невже це є свідченням страшної небезпеки, що загрожує людство і яку теж провидів Тиран? Так, принаймні вважають герої книги. Це Тараза й Одраде, очільниці Бене Ґессерит. Вихованець Сестринства і кращий його воєначальник Майлс Теґ. Ще один Дункан Айдаго, наділений здібностями, недоступними усім його попередникам-гхола. І пустельна сирота Шіана, що вміє наказувати гігантським червам.

Усіх їх об’єднує Атрідівський генетичний і ментальний спадок, а також те, що всі вони — Єретики Дюни.
Увазі читача пропонується п’ятий, передостанній роман однієї з найзнаменитіших серій в історії світової фантастики.

Капітул Дюни” планується у третьому кварталі 2022 року. Переклад Наталії Михаловської.

Також є неофіційна аудіоначитка перших частин “Хронік Дюни” від Характерника.

Дюна: графічний роман. Книга 1

Видавництво: Рідна мова
Переклад: Катерина та Анатолій Пітики

Події «Дюни», науково-фантастичного шедевру Френка Герберта, розгортаються у далекому майбутньому в розкиданому поміж зорями феодальному суспільстві. Вони розповідають історію життя Пола Атріда, відколи він з родиною приймає правління над пустельною планетою Арракіс — єдиним джерелом найважливішої та найціннішої речовини в космосі.

Дюна. Дім Атрідів. Книга 1

Видавництво: Рідна мова
Переклад: Катерина та Анатолій Пітики

Ласкаво просимо до далекого майбутнього на пустельній планеті Арракіс, де Пардот Кайнс намагається розгадати її таємниці. Тим часом син імператора Елруда планує державний переворот. Восьмирічний раб Дункан Айдаго намагається втекти від своїх жорстоких господарів, а юнак на ім’я Лето Атрід розпочинає доленосну подорож. Ці несхожі одна на одну душі відступників скоро зійдуться в одній точці й дізнаються, що доля воліє, аби вони змінили саму суть історії.

Вікторія Токарєва (головна редакторка “Світу Фентезі”) про роман “Дюна”:

“Дюна” Френка Герберта, безперечно, варта уваги. Складно щось додати до купи відгуків, які роман назбирав за десятиліття. За час читання Дюни в мене майже тиждень вимикали світло, і доводилося добряче економити воду. Досить незвично читати НФ без роботів та космосу, але таке подання здається реалістичнішим. Політичний та соціальний устрій імперії детально змальовує можливе майбутнє з торговою аристократією та наркотичними війнами. Мабуть, перша книжка, де опис трансу не дратує і не перегортається. Найбільше сподобалась майстерна побудова героїв — вони такі, бо їх сформували обставини та соціум. Фримени дотримуються диких звичаїв, бо цього навчила пустеля. Харконенни нехтують мораллю, бо в їхньому світі магнатів інакше не вийде. На цьому фоні протест головного героя Пола особливо виразний. Його історія чомусь нагадує становлення Майкла Корлеоне, до якого важко відчувати приязнь. Але “Дюна” настільки вражаюча, що її всепроникний пісок розпорошений у багатьох фантастичних книжках та фільмах після неї. 

Настільні ігри

Дюна: Імперіум

Видавець: Geekach Games
Жанр: стратегія
Доповнення: Дюна: Імперіум. Розквіт Ікса, Дюна: Імперіум. Промокарта Джессіка Арракійська

Колодобудівна стратегія за мотивами знаменитого циклу «Дюна». Настільна гра «Dune: Imperium» була розроблена в 2020 році. Автора гри, американського геймдизайнера Пола Деннона, гікачі та гіки знають за іграми «Кланк! Підземна пригода», «Clank! In! Space!: A Deck-Building Adventure» та «Clank! Legacy: Acquisitions Incorporated». Dune Імперіум гра отримала відмінні оцінки та відгуки. Щодня вона піднімається все вище в рейтингах тематичних і стратегічних ігор на сайті «BoardGameGeek».

«Dune: Imperium» — стратегічна гра з механіками побудови колоди, розміщення робітників і контролю територій. Гравці намагатимуться взяти під контроль різні фракції Імперіума — лютих воїнів пустелі Фрименів, сестринство Бене Ґессерит, гільдію Лоцманів або Вищу Раду Ландсрааду, очолювану імператором Шаддамом IV з Дому Коррино — й поборються за планету Арракіс, багату на прянощі меланжу. Прянощі — найцінніший ресурс в Імперіумі. Кажуть, що той, хто контролює видобуток прянощів, контролює весь Всесвіт.

Перед початком гри учасники беруть лідерів із базових фракцій — Пола Атріда, Ґлоссу «Звіра» Раббана, графа Мемнона Торвальда, графа Ілбана Річеза чи інших відомих героїв. Вони отримують компоненти свого кольору, по 1 маркеру води та стартові колоди з 10 «слабких» карт. Гравці перетасовують стартові колоди й кладуть їх поруч з картами лідерів.

Ресурси та матеріали

Українська спільнота, присвячена “Дюні” Френка Герберта у Фейсбуці — “Піщаний світ“. Цікаві факти, перекладацькі знахідки та інтелігентне середовище знавців світу.

Слово від перекладачів “Дюни” Катерини та Анатолія Пітиків. Частина 1
Про життя та творчість Френка Герберта і як з’явилася ідея “Дюни”.

Слово від перекладачів “Дюни” Катерини та Анатолія Пітиків. Частина 2
Про головного героя “Дюни” як месію, те, що надихало на створення пустельного світу, та прянощі.

Слово від перекладачів “Дюни” Катерини та Анатолія Пітиків. Частина 3
Про авторську стилістику та “Дюну” в кіно.

“Дюна” Френка Герберта: арабізми та козацька січ
Чому “січ”, а не “сєч”, “Атріди”, а не “Атрейдеси”, “Зуфір”, а не “Суфір” та відповіді на інші питання, які могли у вас виникнути, коли ви взялися читати/перечитувати український переклад роману “Дюна”, у матеріалі від перекладачів.

"Дюна" в кіно

"Дюна" (2021)

Нова екранізація роману Френка Герберта “Дюна”. У кіно з 16 вересня 2021 року. Більше офіційних промо-матеріалів тут.

Режисер: Дені Вільньов («Той, хто біжить по лезу 2049», «Прибуття», «Сікаріо»)

Актори: Тімоті Шаламе («Інтерстеллар»), Ребекка Фергюсон («Доктор Сон», «Місія Неможлива: Фолаут»), Оскар Айзек («Зоряні війни: Пробудження сили»), Джош Бролін («Месники: Завершення»), Джейсон Момоа («Аквамен», «Ліга справедливості»), Зендея та інші.

Композитор: Ганс Ціммер («Інтерстеллар», «Початок»)

Переклад власних назв у  фільмі неоднорідний. З одного боку, тут Атріди, як і в офіційному перекладі книжок, з іншого, Сітч, а не Січ, і фремени, а не фрімени.

"Дюна" Ходоровського (2013)

Жанр: документальний
Режисер: Френк Певіч
Озвучення: В одне рило (одноголосий закадровий)

Це документальна стрічка про фільм “Дюна” за однойменним романом Френка Герберта, який світ так і не побачив, але закладені ідеї та концепції мали неабиякий вплив на наукову фантастику як кінематографічний жанр. Музичне оформлення до фільму мали робити Pink Floyd. Зірковий акторський слад складався з: Орсона Веллса, Сальвадора Далі, Девіда Керрадайна, Міка Джаггера… Декоратором мав виступити сам Гігер (той, хто створив візуальний концепт до фільму “Чужий” Рідлі Скотта).

"Дюна" (1984)

Країна: США, Мексика
Режисер: Девід Лінч 
Актори: Кайл Маклаклен, Юрген Прохнов, Франческа Анніс, Патрік Стюарт, Річард Джордан, Фредді Джонс, Дін Стоквелл, Кеннет МакМіллан, Стінг, Леонардо Чіміно, Бред Дуріф, Хосе Феррер, Лінда Хант, Вірджинія Медсен, Сільвана Мангано та ін.
Озвучення: 2+2 (багатоголосий закадровий)

Планета Арракіс, також відома під назвою Дюна, рік 10991. Це арена боротьби між злом і шляхетністю, світ найтонших і найнебезпечніших інтриг. Гігантські піщані хробаки довжиною в цілу милю вартують безцінний скарб — меланжові прянощі, що дозволяють подорожувати крізь простір і час. Той, хто контролює прянощі, контролює всесвіт.
Народ Дюни очікує пришестя Месії, який поведе їх на священну війну проти династії злісних Харконненів. І Месія з’являється. Ним стає юний Пол Атрейдес, син герцога Літо, зрадницьки вбитого Харконненами зі схвалення Імператора. Полу належить велика місія, яка назавжди змінить долю всієї галактичної імперії…

"Дюна" (2000)

Країна: Німеччина, США, Канада, Італія
Режисер: Джон Гаррісон
Актори: Вільям Херт, Алік Ньюман, Саскія Рівз, П.Х. Моріарті, Іен МакНіс, Метт Кіслар, Ласло І. Кіш, Джанкарло Джанніні, Джулі Кокс, Уве Оксенкнехт
Кількість серій: 3
Озвучення: Кіно, 2+2 (багатоголосий закадровий)

Арракіс… Дюна… Безплідна пустеля Імперії і найкоштовніша планета в космосі. Оскільки тут і лише тут були відкриті прянощі. Без неї в Імперії не буде торгівлі. Не буде цивілізації. Арракіс… Дюна… батьківщина прянощів. Найбільший скарб Всесвіту. Той хто володіє нею, володіє долею.

"Діти Дюни" (2003)

Країна: Німеччина, США
Режисер: Грег Яйтанс
Актори: Алек Ньюман, Джулі Кокс, Едвард Аттертон, Іен МакНіс, Стівен Беркофф, Даніела Амавія, П.Х. Моріарті, Джеймс МакЕвой, Джесіка Брукс, Рік Янг
Кількість серій: 3
Озвучення: Кіт (двоголосий закадровий)

Минуло 12 років відтоді, як Пол Муад-Діб Атрейдес, житель пустелі, задумав підкорити собі Імперію. За ці роки всі відомі планети потрапили під владу Пола.
Але барон Харконнен — старий ворог Муад-Діба не залишає надій скинути Атрейдесів. Тепер доля і життя Імперії залежать від дітей Пола. Майбутнє Дюни в руках його сина, що володіє надприродними здібностями.

Матеріал підготувала
Оксана ПРОНЬКО

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *